Futures exposicions

120-40: dos aniversaris i una història musical

La «Revista Musical Catalana» arriba a la celebració del seu doble aniversari –el 120è de la fundació i el 40è de la recuperació de la capçalera– convertida en un referent en l’àmbit de les publicacions periòdiques de temàtica musical i en llengua catalana, de la mateixa manera que ho va ser –de fet, de manera pionera– quan va aparèixer.

La singular trajectòria de la publicació –amb dos períodes separats per una llarga pausa de gairebé cinc dècades– reflecteix l’atribolada història del nostre país: creada per l’Orfeó Català l’any 1904, va quedar interrompuda –com tota l’activitat d’aquesta entitat– per l’esclat de la Guerra Civil el 1936. Anomenem, per tant, Primera Època els 390 números publicats entre aquestes dates.

Exactament vuitanta anys després de la gènesi d’aquella iniciativa, la «Revista Musical Catalana» va tornar a veure la llum, novament impulsada per un Orfeó Català emprenedor i visionari, adaptada als nous temps però amb els mateixos valors fundacionals. El 1984, doncs, va començar la Segona Època, a la qual han seguit d’altres –ja de manera ininterrompuda– fins arribar a l’actualitat.

Així, la Revista esdevé avui un híbrid de gran interès, posseïdora d’un passat inspirador, atenta al present i que mira amb il·lusió cap al futur.

 Inauguració: octubre de 2024