Futures exposicions
Foto: Retrat de Joaquim Cabot
Autor: Ramon Casas
Font: Museu Nacional dArt de Catalunya
La Barcelona universal de Joaquim Cabot
Dates: D'octubre de 2023 a Gener 2024
Després que el novembre del 2022 es va presentar el llibre amb el mateix títol i una petita mostra expositiva del seu recorregut vital i professional, amb aquesta exposició ampliada es dona a conèixer la rica trajectòria de Joaquim Cabot i Rovira, en un context de desenvolupament cultural, polític i artístic de la ciutat de Barcelona.
Cabot fou un orfebre, financer, escriptor i polític nascut a Barcelona el 1861. A l’entorn del 1881 s’incorporà al negoci familiar Vídua i Fills de Francesc Cabot, que també comptà amb la participació dels seus germans Francesc i Emili. Des de molt jove va tenir una presència important en l’associacionisme cultural i econòmic barceloní, en entitats com el Centre Excursionista de Catalunya, l’Ateneu Barcelonès o la Societat Catalana de Concerts, entre d’altres, i especialment a l’Orfeó Català, on fou vicepresident i president en un primer mandat entre el 1900 i el 1910. Durant aquells anys a l’Orfeó Català es fundà la «Revista Musical Catalana» (1904) i s’inaugurà el Palau de la Música Catalana (1908). Va ser novament president de l’Orfeó Català entre els anys 1915 i 1935, i en cessar en fou nomenat president honorari. Va morir a Barcelona el 5 de gener de 1951, als vuitanta-nou anys.
Clavé. L'ànima d'un poble
Dates: Febrer a maig de 2014
Amb motiu dels 200 anys del naixement i alhora el 150 aniversari de la mort del compositor Josep Anselm Clavé (1824-1874), aquesta exposició ret homenatge al fundador del moviment coral de Catalunya i també del moviment associatiu.
A través de la mostra es descobreix la trajectòria professional del polític, compositor i escriptor català exposant molta de la documentació del Fons Clavé que té dipositat el Centre de Documentació de l’Orfeó Català. Entre la qual destaquen especialment partitures, com Les flors de maig (1858), Cap al tard (1859), Goigs i planys (1873), Els xiquets de Valls (1867) i també documentació variada, com correspondència o documents de gestió de les societats corals.
La mostra està completada per altra documentació procedent d’altres arxius.
Podeu veure la documentació conservada al CEDOC aquí.