La senyera de l'Orfeó Català, símbol de la seva identitat

bandera orfeo 2

Dates: setembre-desembre 2017
Ubicació: Foyer del Palau de la Música
Comissària: Marta Grassot Radresa
Col·laboració: Família Moragas i Spà

Llicència CC

Amb motiu de la recent restauració de la senyera de l’Orfeó Català, que el 2016 complia 120 anys des de la seva confecció, presentem aquesta exposició amb l’esperit de donar-ne a conèixer la història, què representa per a l’entitat i la simbologia que amaga.

Des de l’inici del naixement de molts orfeons, la majoria tenien i encara tenen una bandera (també anomenada senyera, ensenya o estendard) que els acompanya en les actuacions, tot presidint-les. D’aquesta manera, des de l’any 1896 la senyera ha estat sempre companya de viatge de l’Orfeó Català i ben present en totes les seves sortides i actes. Una senyera que també ha anat sovint relacionada amb el famós himne de l’Orfeó, El cant de la Senyera, que es cantà per primera vegada durant la benedicció a Montserrat que se’n va fer l’octubre del 1896.

Encara avui dia és present en actes destacats de l’Orfeó Català, com el mateix Concert de Sant Esteve, i acompanya l’Orfeó a l’escenari. La preservació i conservació d’aquest emblema original, que ens retorna als orígens de l’Orfeó, esdevé un acte de compromís amb els orígens d’aquesta entitat centenària, que tal com ens diu Lluís Millet en l’acte fundacional va ser creada per fomentar la música

expo senyera 1.1
Expo senyera 2.1
Expo senyera 3.1
expo senyera 4.1
expo senyera 5.1