Exposicions
El CEDOC organitza una sèrie d’exposicions a diferents espais del Palau que documenten la història de la música del país, així com també donen a conèixer els fons i les col·leccions documentals del Centre de Documentació de l’Orfeó Català.
- Exposicions actuals
- Exposicions futures
- Exposicions passades
Mecenatge i cultura, una història compartida

Dates: 11 de març a 15 de juliol de 2025
Lloc: Foyer del Palau de la Música Catalana
Comissariat: Marta Grassot Radresa
Aquesta exposició vol explicar el paper del mecenatge cultural a Catalunya des de finals del segle XIX fins avui dia, posant en relleu els diferents períodes històrics que han propiciat el paper de les donacions i el mecenatge, i de retruc també el col·leccionisme, com a motor per a la preservació i l’impuls de la cultura catalana.
D’una banda, tenim el mecenatge de personalitats rellevants, que gràcies a la seva generositat han ajudat a impulsar determinats projectes culturals, i, d’una altra, el mecenatge col·lectiu mitjançant les associacions, que han fet de Catalunya un país on s’ha treballat des de finals del segle XIX per a la preservació de la nostra cultura i s’ha impulsat al mateix temps el coneixement i la recerca. Un cas molt clar és el propi Orfeó Català, una associació de més de cent anys que ha sabut adaptar-se a cada moment històric i que sempre ha vetllat per la preservació del patrimoni musical.
Paral·lelament i molt lligat a les donacions econòmiques, trobem aquelles donacions materials en forma de fons documentals donades en vida o bé com a llegats que han acabat formant un arxiu que esdevé una forma excel·lent de contribuir a la cultura amb la preservació de la memòria col·lectiva i l’impuls de noves investigacions.
Per tot això, aquesta exposició pretén posar en valor, a través d’alguns exemples de mecenatge, el seu paper en la contribució generosa que han impulsat i fet créixer molts dels projectes culturals del nostre país. També recull i explica aquells que han deixat en herència o han donat en vida el seu llegat documental a una institució cultural, tot contribuint de manera conscient i generosa a la preservació de la nostra cultura i que recorda qui som i d’on venim, és a dir, ens porta als nostres orígens.
Per última, anotar que la voluntat d’aquesta exposició no es recollir tots els noms de mecenes, sinó recordar el paper del mecenatge, amb l’exemple d’alguns d’ells.
L' Associació de Música da Camera

Dates: Octubre 2025 a Gener 2026
Lloc: Foyer del Palau de la Música Catalana
Des del 2024 el Centre de Documentació de l’Orfeó Català, en conveni amb el Museu Abelló, està duent a terme el procés de digitalització i accés en línia d’un dels fons musicals més importants pel que fa a l’activitat musical barcelonina entre els anys 1913 i 1936, el Fons de l’Associació de Música da Camera, que programà un part molt important de concerts al Palau de la Música Catalana.
Els principals solistes vocals i instrumentals, així com les més distingides entitats simfòniques, cambrístiques i corals, tant locals com estrangeres, foren presentades per l’Associació. Personalitats com Ravel, Schönberg, Stravinsky, Bartók, Prokófiev, Falla i Gerhard, entre d’altres, van protagonitzar els concerts de l’Associació de Música da Camera.
Amb l’objectiu de conèixer a fons l’activitat de l’Associació i veure de primera mà alguns dels materials més destacats d’aquest fons documental, l’exposició vol posar en relleu un dels moments històrics més brillants, pel que fa a l’activitat musical a Barcelona, tot promovent no només els nostres intèrprets i compositors, sinó també grans noms de prestigi internacional.

120-40: dos aniversaris i una història musical

Josep Anselm Clavé.
D’Icària a la República Federal

La Barcelona universal de Joaquim Cabot

El Palau, Europa i "La Porta de l'Infern"

La cobla. Tradició i modernitat. Centenari de la Cobla Barcelona

Vint Cançons de Tomàs Garcés

Pau Barceló i l'espectacle revelat

L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i la recerca dels nostres orígens

Un passeig per El Giravolt de maig

Joan Tomàs, una vida a l'Orfeó Català

Centenari de l’Orquestra Pau Casals. Recordant grans cites musicals

Falla i Catalunya. Diàlegs musicals

La Guitarra al Palau. (1910-1940)

Lluís i Gerard Claret. 50 anys de carrera artística

Montserrat Caballe. Una veu prodigiosa al Palau

Composicions. Art i música en diàleg

L'estrena de compositors catalans al Palau (1908-1936)

El Palau del jazz

Antoni Ros Marbà: 80 anys vivint la música

Aureli Capmany i l’Orfeó Català

La construcció del Palau de la Música i la seva preservació. 110 anys d’història (1908-2018)

Imatges i fragments d’història. Petit abast del fons fotogràfic del CEDOC

La senyera de l'Orfeó Català, símbol de la seva identitat

Centenari de l’Aplec d’Orfeons a Catalunya: 1917-2017
Nou impuls per a l'activitat coral de Catalunya.

Francesc Pujol i Pons. Del rigor al sentiment

Tresors documentals del CEDOC

125è aniversari Orfeó Català

Enric Granados. En el centenari de la seva mort (1916-2016)

La Festa de la Música Catalana

Lluís Millet i Pagès. Una vida i els seus anhels

Amadeu Vives. L'entusiasme i l'èxit

Maria Canals. Una vida per la música, una passió pel piano

Richard Strauss. 150 aniversari del seu naixement
