Francesc Pujol i Pons. Del rigor al sentiment

Fons Francesc Pujol i Pons

Dates: Febrer-Maig 2017
Ubicació: Foyer del Palau de la Música
Comissària: Marta Grassot Radresa

Llicència CC

Francesc Pujol i Pons (1878-1945) destaca per damunt de tot per la seva multidisciplinarietat en el context musical. Així, es descriu com a compositor, director, musicòleg, administrador, escriptor i assessor, entre moltes altres característiques. I des de tots aquests àmbits permet descobrir de manera extensa tant l’activitat pròpia de l’Orfeó Català com del Palau durant la primera meitat del segle XX, com també quina activitat musical es desplega a Catalunya, amb les programacions musicals del moment i les investigacions relacionades amb el folklore musical del nostre país.

Pujol sentia un amor incondicional vers la música popular. Paral·lelament, el seu lligam amb l’Orfeó Català, que seguia les mateixes idees, fou l’instrument ideal per poder treballar des d’aquesta institució tot allò relacionat amb la música catalana i la seva recuperació en tots els gèneres i èpoques.

La personalitat de Pujol, a més, estava molt lligada al rigor, que va ser un altre dels trets que el definien i que probablement li van permetre culminar amb èxit moltes de les seves activitats, ja fos com a professor, director, compositor o investigador.

I finalment cal esmentar la seva constància en el treball. Pujol era un home que sabia prou bé que les coses no sorgeixen per si soles, i que la set ingent de coneixement i l’impuls que l’empenyia a fer tot allò que es proposava, havien d’estar units al treball constant, triangle d’atributs que el portaren a la fita que desitjava. Només així podem entendre que Pujol dugués a terme mil i una activitats sense deixar mai de banda la dedicació a la institució, l’Orfeó Català, amb un enorme sentiment d’entrega que, unit al seu rigor i constància en el treball, el van portar a culminar un treball professional de gran magnitud.

L’exposició mostra els diversos aspectes que resumeixen l’activitat professional del mestre Pujol, en què combinava a la perfecció totes les disciplines relacionades amb la música, tant la teòrica com la pràctica.

Expo Pujol. Plafo 2.1
Expo Pujol 3.1
Expo Pujol 4.1
Expo Pujol 5.1
Expo Pujol 6.3
Expo Pujol 7.1