Falla i Catalunya. Diàlegs musicals

Manuel de Falla
Autor desconegut
Font: AMF.

Dates: Gener -  Març 2020
Ubicació: Foyer del Palau de la Música Catalana
Comissariat: Jorge de Persia
Coordinació: Marta Grassot
Amb la col·laboració de: Archivo Manuel de Falla. Granada
Especial agraïment a: Elena Garcia de Paredes gerent de l'Archivo Manuel de Falla i a tot el seu equip.

Llicència CC - BY NC ND

El gadità Manuel de Falla i Matheu (1876-1946), deixeble de Felip Pedrell, Claude Debussy i Paul Dukas, culmina els ideals del Modernisme definits a la Iberia d’Isaac Albéniz. La cultura catalana va ser una constant a la seva vida des de la infantesa. A Madrid va fer amistat amb Amadeu Vives i el 1905 va obtenir el premi del Concurs de piano de la fàbrica barcelonesa Ortiz i Cussó. El 1907 a París va coincidir amb els renovadors Albéniz, Dukas, Debussy, Viñes, Ravel i també hi va conèixer Santiago Rusiñol.

El 1914 a Madrid orientà la seva tasca en col·laboració amb l’empresari teatral Martínez Sierra i l’escriptora María Lejárraga, i el 1915 estrenà El amor brujo. Aquell any va conèixer Granada i també Barcelona i culminarà l’estètica modernista amb la composició de Noches en los jardines de España, estrenada el 1916.

L’any 1919 presenta a Londres El sombrero de tres picos, amb la col·laboració de Picasso i el fundador dels Ballets Russos, Serge Diaghilev, i va dedicar al guitarrista Miquel Llobet la seva primera peça per a guitarra Homenaje a Debussy.

A partir de la dècada del 1920, Barcelona se’l va fer seu i estrenà al Palau de la Música Catalana les obres Psyché i el Concerto per a clave. L’empresari i amic Joan Gisbert es va convertir en la seva mà dreta. A partir del 1926 s’endinsà en L’Atlàntida de Verdaguer i el 1939 s’embarcà de Barcelona cap a l’exili. Morí a l’Argentina el 1946.


Veure també:

expo 1.6
expo falla 2.1
expo falla 3.1
falla 5.1
expo 6.1
expo 7.1
falla 9.1
falla 10.1