Vint Cançons de Tomàs Garcés

Exposició Tomàs Garcés

Retrat de Tomàs Garcés i Miravet

Data d'obertura: 17 de gener de 2023

Llicència CC

Amb motiu del centenari de la primera edició del poemari Vint cançons (publicat el 20 de desembre de 1922)  de Tomàs Garcés (1901-1993), els quals van se musicats per varis compositors, presentem aquesta mostra virtual on es poden veure íntegrament les vint cançons, juntament amb la música i també les il·lustracions que el pintor i dibuixant Ramon Rogent va fer expressament per a una reedició de les poesies l’any 1947.

Tomàs Garcés ha estat un dels poetes noucentistes més musicats, i justament aquest any es celebra el trentè aniversari de la seva mort. Garcés és considerat per la crítica com el poeta català de la cançó pel seu estil de versos curts i estrofes regulars, fet que va propiciar que molts poemes seus fossin musicats per compositors com ara Eduard Toldrà, Joan Baptista Lambert, Joaquim Serra, Francesc Pujol o Jaume Pahissa.

Garcés va passar bona part del seu temps lliure a la Selva de Mar, on la família acudia durant festes i bona part de l'estiu. El poble i els seus entorns, com el Port de la Selva i el cap de Creus, van ser fonts d’inspiració per al poeta, tal com es fa palès en aquestes vint cançons que es mostren aquí. Les poesies que presentem en aquesta mostra van ser escrites entre el 1921 i el 1922, en poc més d’un any. El seu afany era escriure una poesia nova en la qual es fonguessin la creació personal i les formes populars, inspirades en el paisatge del Port de la Selva i el seu entorn, que des d’un principi va meravellar el poeta. És una poesia que el mateix escriptor reconeix deutora de poetes noucentistes, però també de poetes espanyols, com Juan Ramón Jiménez o Antonio Machado.

La reedició d’aquest llibre el 1947, en commemoració dels vint-i-cinc anys de la seva aparició, es va il·lustrar amb obres de Ramon Rogent, pintor i dibuixant que va saber captar amb gran habilitat el color i la llum que desprenia l’entorn del Port de la Selva com a font d’inspiració dels poemes, i on podem veure la influència de la paleta cromàtica del pintor Matisse. Entre els músics que van musicar l’obra del poeta figuren: Manuel Blancafort,Narcís Bonet, Joan Comellas, Rossend Llates, Joan Llongueres, Joan Manén,Lluís M. Millet, Frederic Mompou, Xavier Montsalvatge, Francesc Pujol, Joaquim Serra, Eduard Toldrà, Manuel Valls i Joaquim Zamacois.

Al costat de cada poema s’indica la galeria d’imatges corresponent, on es pot veure la partitura de cadascun d’aquests compositors.

Homenatgem, doncs, amb aquesta exposició el trentè aniversari de la mort de Tomàs Garcés, un dels poetes més estimats de casa nostra.

Tomàs Garcés - Cançó de la nit de Sant Joan
Tomàs Garcés - Cançó indecisa
Tomàs Garcés - Balada
Tomás Garcés - Canço
Tomás Garcés - Canço de la fira
Tomás Garcés - Canço de l'amor que passa
Tomás Garcés - Canço de grumet
Tomás Garcés - Balada del mariner
Tomás Garcés - Canço de l'amor primera
Tomás Garcés - Cinc cançons del port - I
Tomás Garcés - Cinc cançons del port - II
Tomás Garcés - Cinc cançons del port - III
Tomás Garcés - Cinc cançons del port - IV
Tomás Garcés - Cinc cançons del port - V
Tomás Garcés - Cançó de la nit d'agost
Tomás Garcés - Cançó de diumenge
Tomás Garcés - Cançó amorosa
Tomás Garcés - Cançó d'enyorança
Tomás Garcés - Cançó de l'oblit
Tomás Garcés - Cançó de caminant