L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i la recerca dels nostres orígens

Dates: març- maig de 2022
Ubicació: Foyer del Palau
Comissària: Marta Grassot
Agraïments: Josep Massot i Muntaner, Pilar López

Llicència CC

El projecte de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya configura un dels projectes de recuperació de patrimoni més ambiciosos a Catalunya entre els anys 1922 i 1936.

L’estudi impulsat pel mecenes Rafael Patxot i Jubert i dirigit per Francesc Pujol des de l’Orfeó Català, juntament amb un Consell Assessor, acabà aplegant un corpus de milers de cançons d’arreu dels Països Catalans, unes cançons que foren recollides amb precisió per diversos “missioners”, que passaren molts estius a la recerca d’un patrimoni immaterial que no es volia perdre. En una època plenament noucentista en què la recerca era al punt de mira de la cultura catalana, Patxot va tenir un gran encert a l’hora d’impulsar aquest projecte i l’Orfeó Català fou la institució ideal per dirigir-ne la recerca amb la metodologia i les condicions científiques més adients i amb missioners de gran preparació. Ara és l’hora de retre un sentit homenatge a aquella tasca ingent i a tot el saber que ens deixaren documentat aquells missioners.

 

“La cançó és l’expressió més franca i espontània del sentiment i de la vida de la raça. Per això en la nostra cançó s’hi troba la fesomia dels nostres avis,l’accent de les nostres mares, té la dolça aspror de les muntanyes, la puresa del nostre cel i la sanitat del nostre mar, podríem dir que fa aquella olor de pa moreno pastat a les nostres masies, i té la fortalesa del vi de les nostres vinyes, és aigua fresca i regalada de les nostres fonts, és la fruita aspra i ensucrada de les nostres hores,té la flaire del codony tardoral que es tanca al calaix de la calaixera, és raig de sol, és brisa marina, és ombra sota un arbre, és aire de neu que talla la cara,és riu, és mar i, és encara cor de mare d’infant i d’enamorada.” (Baldelló, Francesc..La cançó popular catalana. 1923)

exo obra cançoner 1.2
expo obra 3.2
expo cançoner 4.1
expo obra 5.1
image/svg+xml Artboard 45