Composicions. Art i música en diàleg

expo composicions

Dates: Abril-Juny 2019
Ubicació: Foyer del Palau de la Música
Comissariat: Mireia Freixa, Marta Grassot Radresa, Teresa M. Sala

El Palau de la Música Catalana i l’Orfeó Català ha estat i encara és motiu d’inspiració per a molts artistes. L’any 1908, amb la inauguració de l’obra de Lluís Domènech i Montaner, el Modernisme arriba al punt més àlgid i, entre els artistes presents en aquesta mostra trobem alguns dels creadors més significatius d’aquest moviment com Ramon Casas, Antoni Utrillo i Lluís Masriera, alhora que també podem contemplar un excepcional dibuix d’Antoni Gaudí.  Igualment, hi trobem la figura de Pere Pruna i el caricaturista Gaietà Cornet, que esdevenen el contrapunt dels canvis de gust de després del Modernisme.

El conjunt de peces seleccionades ens trasllada a petits o grans moments relacionats amb la història de la música, ja siguin concerts o bé personalitats vinculades d’alguna manera amb el Palau de la Música Catalana o l’Orfeó Català. Una part són imatges de la vida quotidiana, realitzades pel record de moments musicals històricament importants, d’altres porten l’empremta del catalanisme, la religiositat, l’exotisme o el culte a l’etern femení, però totes beuen de la inspiració innovadora que anava de bracet del Modernisme, on cada artista tenia el seu propi estil.

La mostra es complementa amb diferents partitures i programes de concert en què destaca la impressió de peces d’art bellament plasmades a les seves portades a través de les arts gràfiques. Per exemple, s’hi observa l’obra de Ricard Opisso, Antoni Utrillo, Joan i Josep Llimona o Ramon Casas. Durant el Modernisme qualsevol objecte és susceptible d’esdevenir art, per la qual cosa l’edició de partitures o programes de concert s’acompanyen sovint d’imatges per al mateix gaudi estètic.  

expo compositicons 1.1
expo composicions 2.1
expo composicions 3.1