Aureli Capmany horitzontalAureli Capmany i l’Orfeó Català

expo capmany
Llicència CC - BY NC ND

El 26 de febrer d’enguany es va donar el tret sortida de l’Any Capmany per commemorar els 150 anys del seu naixement. Coincidint amb aquesta efemèride i amb la voluntat de sumar-nos a la celebració, presentem en aquest espai un recull d’imatges i documents que situen Aureli Capmany (1868-1954), un dels principals socis fundadors de l’Orfeó Català. Aureli Campmany fou cantaire de l’entitat i membre de la Junta, com a secretari i també impulsor d’activitats.

De la seva trajectòria professional destaca especialment l’interès per l’estudi dels costums catalans, especialment cançons, danses populars i també costums i rondalles. De ben jovenet ja va aprendre a cantar i durant les temporades d’estiu passava dies a Rubí a casa dels avis paterns, on aprengué a escoltar rondalles i a cantar amb el seu avi. A Capmany li agradava molt cantar, per això no és estrany que la cançó ocupés part de la seva vida i de la seva obra. Un dels seus projectes més ambiciosos va ser la publicació del Cançoner popular. En aquest projecte Capmany publicà fins a cent cançons, entre els anys 1901 i 1913, editades en fulls solts que es venien a deu cèntims, i que posteriorment es relligaren en tres volums.

Una altra vessant així mateix destacable de la seva trajectòria fou la dansa, ja que el 1907 fundà el primer esbart dansaire a la ciutat de Barcelona. Era l’Esbart de Dansaires de l’Associació de Lectura Catalana. D’aquest esbart, Capmany passà l’any 1909 a l’Esbart Català de Dansaires, amb la tasca de la direcció artística, que exercí fins al 1917. La devoció per aquesta activitat humana el portà a escriure molt sobre els balls, els repertoris de ballables de Carnaval del segle XIX i sobre la història de la dansa a Catalunya. 

En la seva trajectòria, realment extensa, també cal destacar la feina a l'Arxiu Municipal de Barcelona, on col·laborà en les seves publicacions. Fou el fundador i el primer director de la revista infantil «En Patufet» el 1904. Col·laborà en altres publicacions infantils, com «La Rondalla del Dijous» (1909), «La Mainada» (1921-1923) i «Plançons» (1933), i també a les revistes «D'Ací i D'Allà» i «Esplai».

expo capmany 1.1
expo capmany 2.1 ok
expo capmany 4.1 ok
expo capmany 4.1