Tresors documentals del CEDOC
CATHERINE MASSIP, comissària
Directora del Departament de Música de la Bibliothèque nationale de France
Col·laboradors
María Gembero Ustárroz (CSIC, Institució Milà i Fontanals), Maricarmen Gómez Muntaner (Universitat Autònoma de Barcelona), Mireia Freixa Serra (Universitat de Barcelona), Emili Ros Fàbregas (CSIC, Institució Milà i Fontanals)
Exposició virtual
El Palau de la Música Catalana conserva entre les col·leccions del seu Centre de documentació un conjunt de manuscrits i d'edicions musicals d’una importància excepcional, tant per a la història de la música a Catalunya com per Europa. Així doncs, els cinquanta tresors bibliogràfics triats per a aquesta exposició virtual il·lustren les fites indispensables per entendre l’evolució de la música a Occident des de l’Alta Edat Mitjana fins al segle XX.
Amb el suport de les noves tecnologies, documents fins ara reservats a investigadors es mostren aquí per satisfer la curiositat d’un públic més ampli. Els músics hi podran trobar, en aquesta exposició, obres musicals poc difoses; sens dubte, es tracta d’una invitació a descobrir nous repertoris. Igualment, els aficionats a la música podran gaudir-hi d’un excel·lent recorregut per comprendre un aspecte essencial de la cultura catalana: el seu patrimoni musical. I els internautes en general podran veure-hi un conjunt únic d’importants testimonis de la riquíssima història musical peninsular.
Mentre que els manuscrits d’Albéniz o Granados ens acosten al geni creador del compositor, els documents més antics són el testimoni de la tasca pacient de recopilació que ha permès transmetre fins als nostres dies les obres d’un passat sempre vigent.
Gràcies als documents escollits per la seva raresa, bellesa o per la curiositat que desvetllen, es presenta una exposició única pel que fa la seva riquesa i diversitat. Us convidem a traspassar la frontera dels territoris fressats i a endinsar-vos al regne infinit de la música.