Expo Joan TomàsJoan Tomàs, una vida a l'Orfeó Català

Obertura exposició: Maig 2021

Comissària: Liliana Tomàs i Roch
Coordinació: Marta Grassot Radresa

Llicència CC

Joan Tomàs i Parés (1896-1967) va ser músic, mestre i folklorista, però també compositor, pianista, organista i conferenciant.
D’arrels familiars pageses i humils, el seu pare era ebenista i es va establir a Barcelona. Joan Tomàs des de petit manifestà passió per les melodies i cançons i el seu pare se n’adonà. Amb deu anys començà els estudis de música a l’Escola Municipal de Música de Barcelona amb els mestres Lluís Millet en solfeig, Marià Viñas en piano i Enric Morera en harmonia i contrapunt, i el curs següent, el febrer del 1908, entrà de cantaire a l’Orfeó Català, on romangué tota la vida.
Mestre de música des del 1915, treballà intensament al costat de Joan Llongueres perquè la música tingués un lloc preferent a l’escola i fos inclosa als plans d’estudis. Defensà l’ensenyament musical des de l’aprenentatge, amb el seu llenguatge i solfeig, i la vivència i interiorització a través de l’expressió corporal i plàstica amb la rítmica del mètode de Jacques Dalcroze.
Director de cors, capelles i orfeons, aconseguia, en el cant, una afinació perfecta, un ritme mantingut i l’expressió adequada al text. Amb un mestratge exigent, amb tot ho era des de la simpatia i l’alegria que encomanava, que feia estimar el gust per la música. Els cantaires el seguien encisats, els feia sentir part del grup i imprescindibles per assolir grans èxits, i així els seus cors creixien. A més, els transmetia la importància de la feina que creaven, tant musicalment com per educar el poble (públic) en la bona música, així com en favor de la cultura del país, i sempre ho feia lloant els qui van ser els seus mestres: Millet i Pujol.
Apassionat per la cançó popular, Joan Tomàs va fer una gran obra recollint melodies de cançons i danses arreu de les terres catalanes. Fou dels folkloristes més importants en la recopilació, conservació i difusió del nostre patrimoni, per l’aportació de la gran quantitat i qualitat de materials recollits amb la màxima fiabilitat.
Home humil, sempre agraït i generós, es lliurà incansablement a la música, a la cultura del país i a les persones que l’envoltaven (mestres, cantaires i alumnes).

“Permeteu-me, ara que ve a tomb, que expressi el meu agraïment més profund, primer, al meu pare, per la idea que va tenir de fer-me venir a lOrfeó, i després, a tots els mestres, sense excepció, que ens han guiat pels camins de lart més pur i noble, perquè el poquíssim que soc en el ram de la música, a ells els ho dec, que és com dir que ho dec a lOrfeó Català.”(Joan Tomàs, Records dinfantesa relacionats amb el mestre Francesc Pujol. Conferència llegida a la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català el 6 de juliol de 1955)

Podeu trobar més informació a www.mestrejoantomas.cat

 

expo joan tomas 1.1
expo J tomas 2.1
expo jaon tomas 3.1
expo jaon tomas 4.1
expo joan tomas 5.1
expo tomas 7.1
expo tomas 8.1
expo j tomas 9.1