Josep Anselm Clavé.
D’Icària a la República Federal

Poster exposició Josep Anselm Clavé

Dates: del 15 Febrer al 15 de juliol de 2024
Lloc: Foyer del Palau de la Música Catalana
Comissària: Anna Costal i Fornells

Josep Anselm Clavé va néixer a Barcelona l’any 1824. De jove va abraçar les idees liberals i progressistes i es va implicar en les revoltes per transformar el Regne d’Espanya en una societat més justa i democràtica. Aquelles experiències personals i col·lectives el van fer reflexionar sobre el mètode més efectiu per assolir aquella fita i es va decidir per un projecte associatiu de caràcter cultural. 

S’inspirà en les idees plantejades per Étienne Cabet a la novel·la filosòfica Voyage en Icarie i aprofità l’impuls d’un associacionismepopulari recreatiu que s’inseria de ple en els nous espais de diversió contemporània. Al llarg de trenta anys Clavé va exercir d’activista, empresari, periodista, músic i poeta. També va estar empresonat diverses vegades, va conèixer l’exili de primera mà i va ocupar càrrecs de responsabilitat política.  

Aquesta exposició proposa un recorregut cronològic per la trajectòria vital i professional de Josep Anselm Clavé, i relaciona els punts més destacats d’aquest periple amb esdeveniments polítics i socials coetanis. Una història que forma part del nostre passat recent i que transcorre entre la descoberta d’Icària i la proclamació de la República Federal.

Jamancia
Societat Coral Euterpe
Festival
El chinito
Joan Prim
3a carlinada