Montserrat Caballe. Una veu prodigiosa al Palau

Dates: Novembre-Desembre 2018
Ubicació: Foyer del Palau de la Música
Comissària: Marta Grassot Radresa

Llicència CC

El 6 d’octubre del 2018,  ens deixava Montserrat Caballé, una de les veus més estimades del nostre país. Caballé, amb una veu d’aptituds magistrals, dominava tant els grans registres d’òpera com també el gènere intimista del lied, tal i com va poder demostrar al mateix Palau. Amb una tècnica i un timbre inigualable, obtingué sempre les millors crítiques.

Des de finals dels anys cinquanta els seus èxits tingueren cada vegada més un impuls de caire no solament nacional sinó també  internacional, tot convertint-se durant diverses dècades en un dels referents de la lírica mundial. El 19 i el 21 d’octubre de 1962 va debutar al Palau amb dos concerts d’homenatge a Eduard Toldrà. Des de llavors  i fins a finals de la dècada de 1990,  Caballé va actuar al Palau especialment entre els anys setanta i vuitanta, període de gran esplendor de la seva carrera internacional. Al Palau, en tenim documentats al  voltant de trenta concerts, majoritàriament de cambra, en el quals Caballé va estar acompanyada dels grans pianistes del moment i interpretant un repertori en especial dels segles XIX i XX. Montserrat Caballé i el Palau, també van tenir el seu propi idil·li, i amb aquesta mostra fem un  petit però no per això menys sentit homenatge, a una de les sopranos que sentim més properes i que tot i el seu èxit internacional també va escollir el Palau com una de les seves sales de concert més estimades.

“Sent, comprèn i, per tant, penetra en les cançons, vibra amb el text i amb la música. Té un poderós i finíssim sentit dramàtic, que posa en ignició tots els valors emotius d’un lied, des dels més íntims i delicats fins als més expansius i patètics. La seva lírica és intensament humana i per això, paradoxalment, arriba a accents celestials.”

Jaume Torrents, «La Prensa»,
5 de juny de 1964

expo caballe 1.1
expo caballe 2.7