La Barcelona universal de Joaquim Cabot

Joaquim Cabot

Dates: octubre 2023 - febrer 2024
Ubicació: Foyer del Palau de la Música Catalana
Comissària: Marta Grassot Radresa

Llicència CC

Joaquim Cabot i Rovira (1861-1951) fou un dels presidents de l’Orfeó Català que deixaren una empremta més marcada a l’entitat. El presidí en un període de gairebé trenta anys, entre els anys 1902-1911 i 1915-1934, i ho feu en una època de grans esdeveniments per a l’entitat des de la seva consolidació com a cor als inicis del segle XX, amb primeres audicions de gran obres universals i èxits internacionals remarcables de l’Orfeó Català, encara que, se’ns dubte, una de les grans fites de Cabot fou el paper providencial a l’hora de portar a bon port la construcció del Palau de la Música Catalana.

L’entusiasme amb el qual Joaquim Cabot emprengué la presidència de l’Orfeó es traduí en uns resultats encomiables, tot guanyant-se l’admiració dels qui pogueren compartir camí personal o professional al seu costat. Fou el mateix entusiasme amb què va col·laborar en moltes altres activitats, ja fos l’ofici de joier orfebre, heretat de la família, ja fos l’afició a l’escriptura o els múltiples viatges a l’estranger i la col·laboració en entitats culturals o la vida política i econòmica del moment.

Parlar de Joaquim Cabot és obrir la porta al munt d’esdeveniments que van tenir lloc a la vida barcelonina, i de retruc a Catalunya, des de la Renaixença fins ben entrat el segle XX. Cabot era una personalitat que per damunt de tot s’estimava Catalunya, i la seva ànsia per treballar per a llengua i la cultura catalana el feren un actiu de gran valor en una Barcelona en creixement constant.

Citació:

Joaquim Cabot és, per la seva vida i la seva obra, un dels homes que honoren Catalunya, que donen to –un to elegant i cordial– a una època, i la nostra terra pot sentir-se justament orgullosa de comptar-lo entre els seus fills predilectes. [R.] «El Autonomista», suplement literari. 1/10/1931

Veure audiovisual

Pla Cerdà
Joieria Pl Catalunya
Publicitat joieria
1a pedra
Junta Orfeó
retrat Cabot