La construcció del Palau de la Música i la seva preservació. 110 anys d’història (1908-2018)

expo construcció Palau

Dates: març-maig 2018
Ubicació: Foyer del Palau de la Música
Comissària: Marta Grassot Radresa
Textos: Mireia Freixa i Marta Grassot

Llicència CC

El 9 de febrer de 2018 el Palau complia el 110è aniversari des que fou inaugurat. Aquest edifici emblemàtic de Lluís Domènech i Montaner, construït per a una època amb unes necessitats artístiques diferents de les actuals, s’ha hagut d’adaptar amb els anys a les noves vicissituds culturals, socials i artístiques dels diferents moments històrics.

A poc a poc, el que va néixer com la Casa dels Cants ha anat creixent com una casa amb molt més moviment artístic del que s’haurien imaginat mai els fundadors. És així com el Palau de la Música, un edifici creat per l’Orfeó Català com a seu per als seus concerts, s’ha convertit en un referent indiscutible com a sala de concerts, tant a nivell nacional com internacional.

Mantenir una sala d’una altra època, d’uns trets artístics tan emblemàtics, i alhora que ens sigui d’utilitat per a temps actuals no ha estat una tasca fàcil, ja que aquí han de conviure de manera equilibrada un patrimoni artístic original d’una època amb funcionalitats actuals adequades a l’ús d’una sala de concerts competitiva del segle XXI. Un dels secrets de l’èxit d’aquesta fita han estat les successives reformes i restauracions que ha tingut l’edifici des de l’interior fins a l’exterior. El manteniment del seu esperit originari, que ha fet brillar fins i tot una de les façanes que durant tants anys quedava amagada, ha estat un dels grans encerts de les successives remodelacions efectuades. A partir dels anys vuitanta van venir les ampliacions a banda i banda, que ajudaren el Palau a l’adaptació a les noves funcions i als nous temps; i, d’altra banda, han estat vitals les restauracions de tots els elements artístics que formen part de l’obra d’art total que és el Palau, des del seu cor –l’interior– fins a la pell, que són les façanes. Amb aquesta exposició resumim els principals fites sobre la construcció i la preservació del Palau, des de les primeres intervencions als anys cinquanta fins a les darreres del 2015.

 

expo construccio 1.1
Expo construcció 2.9
expo construccio palau 3.1
expl construcció 4.1
Construccio Palau. 5.1
expo construccio Palau
expo palau 7.1