Lluís i Gerard Claret. 50 anys de carrera artística

expo claret

Dates: Juny-Octubre 2019
Ubicació: Foyer del Palau de la Música Catalana
Comissariat: Mònica Pagès
Coordinació i supervisió: Marta Grassot

 
Llicència CC

Parlar dels germans Claret és parlar d’un referent imprescindible de la música clàssica a Catalunya. Dos personalitats que han estat clau per a enllaçar l’emprempta musical que van deixar els grans mestres del nostre país amb les generacions de músics del segle XXI, que han pogut trobar amb ells el nexe entre la tradició i la modernitat.


El 1968 marca el moment del debut dels germans Lluís i Gerard Claret, quan van tocar per primera vegada al Palau de la Música Catalana com a membres de l’Orquestra Ciutat de Barcelona.Llavors només tenien 17 anys.
Havien arribat d’Andorra feia pocs anys, fills de l’empresari i polític a l’exili Andreu Claret i Casadessús i de Maria Serra, i després que Pau Casals –que va ser padrí d’en Lluís– els sentís i els pronostiqués un futur pròsper en la música. 

La seva formació amb Enric Casals i amb Joan Massià va consolidar el seu talent fins a la seva aparició pública la temporada 1968-69 de la mà d’Antoni Ros Marbà, quan va ser nomenat director de l’Orquestra  de Barcelona. A partir d’aquell moment, els germans Claret van iniciar una carrera artística que els ha arrelat fortament a la vida musical catalana i que ha projectat el seu nom a l’estranger.

En aquests cinquanta anys d’activitat concertística ininterrompuda, hi podem trobar moments capdals com el Premi Mstislav Rostropovitx que va guanyar Lluís Claret el 1977; la creació del Trio de Barcelona amb el pianista Albert Attenelle, que va marcar els anys vuitanta; la fundació de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, ara fa 25 anys, de la que Gerard és concertino i director; així com una prolífica activitat pedagògica que han realitzat tots dos germans en els principals centres d’ensenyament musical de Catalunya (Conservatori del Liceu, ESMUC, Escola de Música de Barcelona, Escola de Música de Sant Cugat) i també a Andorra, a França i als Estats Units.

La trajectòria de Lluís i Gerard Claret ha estat reconeguda, entre altres distincions, amb la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya.

 

 

 

 

expo claret 1.1
expo claret 2.1
expo claret 3.1
expo claret 4.1
explo claret 5.7
expo claret 6.1
expo claret 7.1