Maria Canals. Una vida per la música, una passió pel piano

Maria Canals

Dates: març-abril 2015
Ubicació: Foyer del Palau
Comissària: Marta Grassot

Llicència CC

Aquesta és la història d’una apassionada del món de la música i molt especialment del piano, la història d’una pianista que no només es va dedicar professionalment a la interpretació, sinó que també va creure en la necessitat que el món de la pedagogia a Catalunya valorés i promogués el talent i els coneixements musicals dels més joves. Per això Maria del Remei Canals, molt conscient de fomentar l’ensenyament musical, va impulsar la pedagogia musical, la projecció internacional i el perfeccionament dels joves intèrprets de piano, a fi de promoure l’excel·lència interpretativa i la voluntat de superar-se un mateix. Amb aquesta finalitat va crear dues eines: l’Acadèmia de Música Ars Nova i el Concurs de Piano Maria Canals, que fou el primer concurs internacional de música que es va crear a Espanya.

Aquestes dues eines van propiciar la visita a Barcelona de prestigiosos (no cal dir-ho, els millors) pianistes, compositors, musicòlegs i pedagogs d’arreu d’Europa, els quals foren testimoni i alhora partícips de tota la seva activitat. En aquesta tasca, però, cal no oblidar el suport constant del seu marit, Rossend Llates, amb el qual gaudia d’una complicitat immillorable que l’ajudà a aconseguir tots els objectius, especialment per a la creació tant de l’Acadèmia com del Concurs.

Gràcies al donatiu del fons documental que l’Associació del Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona va fer al Centre de Documentació de l’Orfeó Català el 2014 passat, tenim a l’abast tot el llegat documental necessari per conèixer a fons l’activitat professional i també personal de Maria Canals. Aquesta exposició en constitueix una petita mostra: fotografies, programes, correspondència, documents biogràfics, partitures, retalls de premsa i molts altres documents que reflecteixen la intensa vida musical d’aquesta intèrpret i pedagoga excel·lent.