La Festa de la Música Catalana

festa de la musica imatge representativa

Dates: febrer-abril 2016
Ubicació: Foyer del Palau
Comissària: Marta Grassot
Texts: Marta Grassot i Mercedes Conde

Llicència CC

En record de la Festa de la Música Catalana, que va ser un concurs de composició musical promogut per l’Orfeó Català entre els anys 1904-1922 per incentivar la creació musical catalana –en plena efervescència patriòtica– reprenent la idea original dels Jocs Florals de poesia, presentem una mostra documental amb la història i els orígens del certamen i una selecció de les obres més representatives que s’hi presentaren.

El motiu d’aquesta exposició és la recuperació aquest any 2016 d’aquest concurs, que sota la nova denominació la Festa de la Música Coral, pretén donar suport a la creació coral a nivell internacional i recuperar i difondre el patrimoni coral català existent.

A l’inici del segle XX l’objectiu bàsic dels guardons era promoure la música a cappella amb la finalitat d’animar la vida coral catalana, però a mesura que es van anar succeint les edicions, s’hi van ampliar els premis i s’hi va promoure la composició de diversos gèneres musicals, per bé que sense perdre de vista els objectius originals.

En definitiva, un ventall de colors musicals a partir dels premis corresponents, que eren atorgats per diverses autoritats i institucions de Barcelona. A més, els premis també incentivaren la recerca popular de tonades populars i la reutilització de repertoris antics per mitjà dels arranjaments de música popular, a més de la recuperació i la transcripció de música dels nostres avantpassats anteriors al segle XVIII. En relació amb el jurat, s’ha de dir que no va ser sempre el mateix, sinó que va anar variant; si les figures de Lluís Millet i Francesc Pujol hi van ser presents com a ànima i impulsors del concurs, formaren part del jurat compositors i músics de renom, des d’Antoni Nicolau, Enric Granados, Joan Manén, Enric Morera, Lluís Romeu o l’alemany Kurt Schindler.

Ara, amb el llegat documental que es conserva d’aquest concurs, podem recuperar les músiques de compositors que aleshores encara no eren reconeguts: Juli Garreta, Joan Baptista Lambert, Joan Gibert, Joaquim Zamacois, Antoni Massana, Lluís Romeu, etc., tots ells presents en les successives Festes de la Música darrere l’anonimat d’un lema.