Centenari de l’Orquestra Pau Casals. Recordant grans cites musicals
En ocasió del centenari de l’Orquestra Pau Casals, us emplacem a descobrir alguns dels concerts memorables que tingueren lloc entre els anys 1920 i 1936 al Palau de la Música Catalana.
L’Orquestra Pau Casals fou una formació simfònica excepcional que va fer que Barcelona es convertís en el punt de trobada de grans solistes i directors de l’àmbit internacional, a més de donar a conèixer un ampli repertori internacional, sense oblidar la música dels compositors catalans i els seus directors.
Seguint aquests aspectes, des del CEDOC hem volgut posar èmfasi especialment a la ingent tasca que va fer Pau Casals per donar a conèixer repertori tant nacional com internacional, de la mà de prestigiosos directors internacionals, sense oblidar la nostra música més propera i els compositors catalans. Amb aquest objectiu hem seleccionat alguns dels programes de concert més interessants que ens traslladen a aquella època i ens documenten el gran moment històric i musical que va viure Barcelona.
Els directors i compositors
De les 264 vegades que l'Orquestra Pau Casals va actuar al Palau de la Música Catalana, es va poder gaudir d'un gran nombre de directors i compositors convidats que van convertir Barcelona en un punt de referència musical a Europa. Va ser el cas, per exemple, d’Igor Stravinski, que l’any 1924 va dirigir tres programes diferents al Liceu i al 1933 dirigiria també al Palau de la Música. L’any següent seria convidat Richard Strauss, amb tres concerts més però en aquest cas al Liceu, i no menys importants foren la vinguda d'Eric Wolfgang Korngold, el 1927, Arthur Honegger el 1929; i Serguei Prokófiev l'any 1928, interpretant el seu Concert per a piano i orquestra núm. 3. També destaquem a Vincent D’Indy que vingué també com a director i compositor el 1930, i Arnold Schoenberg, que va viure un temps a Barcelona, va dirigir dos concerts el 3 d'abril de 1932, i pocs dies després, dirigí també dos concerts, el seu deixeble Anton Webern.
Pel que fa els directors la llista també és molt important amb personalitats de la talla de Koussevitzky, Sir Adrian Boult, Alexander Zemlinski, Alfredo Casella, Herman Scherchen, Max von Schillings, Heinrich Laber, Emil Cooper, Otto Klemperer, Anton Fleischer, Klemens Krauss, Fritz Busch, Ildebrando Pizzetti, etc,..
Vincent d'Indy dirigint l'Orquestra Pau Casals
Autor: Sagarra
Font: Wikimedia Commons
El compositor i director Vincent d'Indy, dirigeix l'Orquestra Pau Casals en un programa integrament de música francesa, acabant amb obra del propi compositor.
9 d'octubre de 1930
Interpretació de l'oratori El rei David dirigit pel seu propi compositor Arthur Honegger
6 de maig de 1929
Joaquin Turina, Joan Lamote de Grignon i Pau Casals, comparteixen direcció en un matix programa. Turina estrena l'obra Ritmos.
23 d'octubre de 1928
Igor Strawinsky dirigeix integrament un programa dedicat en el seu honor, amb importants primeres audicions a Barcelona. Hi col·labora l'Orfeó Gracienc.
16 de novembre de 1933
Arnold Schoenberg dirigeix varies de les seves obres, entre elles Nit Transfigurada i Pel·leas i Melisanda. Intervenen al concert la soprano Conxita Badia i el pianista Alexandra Vilalta.
3 d'abril de 1932
Presentació a Barcelona del director austriac Erich Korngold.
15 d'abril de 1934
Concert dirigit integrament pel compositor i director suís Volkmar Andreae
7 de novembre de 1935
Retrat del compositor suís Volkmar Andreae
Data: ca. 1915-1920
Fot: Ed Abel.
Font : CEDOC
El compositor i violinista Joan Manen dirigeix les seves obres Concert simfònic per a piano i orquestra i la simfonia Nova Catalonia amb l'actuació del pianista Pere Vallribera
17 d'abril de 1932
Direcció per part del director i compositor alemany Otto Klemperer
13 d'abril de 1935
Ernesto Halffter comparteix la direcció amb Pau Casals i dirigeix una segona part del concert amb dues de les seves obres La simfonietta en Re M i la Dansa de la tragèdia musical "La muerte de Carmen"
1 de maig de 1931
Els intèrprets
Pau Casals va dirigir amb la seva orquestra als millors intèrprets del moment, tant nacionals com internacionals. Entre els catalans hi trobem el violoncel·lista Gaspar Cassadó, els pianistes Pere Vallribera, Blai Net, Alexadre Vilalta, Paquita Madriguera o Blanca Selva, les cantants Conxita Badia i Concepció Callao, els violinistes Francesc Costa, Joan Massià, Enric Casals, Eduard Toldrà, l'arpista Rosa Balcells o l'organista Vicenç Maria de Gibert. Però també una munió d'intèrprets internacionals foren convidats per Casals, entre ells els violinistes Jelli d'Aranyi, Fritz Kreisler, Mathieu Crickboom, Eugene Ysaye, pianistes com Sergei Prokofiev, Donald Francis Tovey, Alfred Cortot, el violoncel·lista Maurice Eisenberg, o la clavicembalista Wanda Landowska, entre un llarg etcètera.
L'eminent pianista, compositor i director rus Sergei Prokófiev va actuar al Palau de la Música Catalana, amb la interpretació de la seva obra Concert en do Op. 26, per a piano i orquestra.
Per indisposició del mestre Pau Casals, el concert fou dirigit pel seu germà Enric Casals
8 de maig de 1928
Detall del programa de concert amb la intervenció de Sergei Prokófiev
8 de maig de 1928
Actuacio del pianista polonès Miecio Horszowski. El pianista va ser un gran amic de Pau Casals , amb el qual va realitzar vàries gires i concerts
13 d'octubre e 1923
Actuació de la clavicembalista Wanda Landowska amb l'estrena del concert per a Clave de Manuel de Falla. Landowska ja havia actuat anteriorment amb la Orquestra, concretament el 9 de novembre de 1921
5 de novembre de 1926
Sota la batuta de Pau Casals, Eugene Ysaye va intervenir interpretant el Concert en re per a violí i orquestra. Dins el segon concert del festival dedicat al Centenari de Beethoven.
23 d'abril de 1927
Eugene Ysaÿe (Lieja, 1858-Bruselas, 1931)
El violinista, compositor i director belga va actuar als concerts del centenari de Beehtoven que va celebrar l'Orquestra Pau Casals, hi va intervenir en la seva faceta de director i també com a violinista.
ca. 1904
Autor: Antonio y Emilio, coneguts com a NapoleónFont: CEDOC 2.4.2 1049
Actuació de la pianista Blanca Selva i el violinista Joan Massià sota la direcció de Pau Casals
22 d maig de 1926
Actuació del violoncel·lista Gaspar Cassadó, en l'estrena de la seva obra Concert per a violoncel i orquestra
12 de maig de 1926
Intervenció de Rosa Balcells amb la interpretació de l'obra Introducció i Allegro per a flauta, arpa,clarinet i orquestra de corda
2 de novembre de 1930
Actuació del pianista i compositor Donald Francis Tovey i del violonist Jelly d'Aranyi. Tovey va col·laborar amb la OPC durant aquell curs tant amb els concerts de tardor com en els de primavera.
11 de maig de 1928
Les estrenes
Les estrenes d'obres, foren també un reclam importantíssim que atraieren sempre a la gran audiència, aspectant per sentir primeres audicions i també grans estrenes. La llista és inmensa. Nosaltres volem fer esment sobretot a les estrenes de molts compositors catalans com Jaume Pahissa, Eduard Toldrà, Baltasar Samper, Juli Garreta, Enric Morera, Francesc Pujol, Joaquim Zamacois, Jaume Barberà, Joan Manén, Josep Maria Pagès, Antoni Massana o Ricard Lamote de Grignon, entre d'altres. També destacable l'estrena d'obres de Gustavo Pittaluga, Manuel de Falla i Joaquin Turina a mes de l'estrena mundial del concert per a violí A la memòria d'un àngel d'Alban Berg, dins el marc del Festival de la Societat Internacional de Música Contemporània.
La OPC estrena Simfonieta de Jaume Pahissa sota la batuta del propio compositor
3 de novembre de 1921
La Orquestra Pau Casals estrena Pastoral del Juli Garreta
2 de novembre de 1922
Pau Casals dirigeix l'estrena l'obra Càntic d'amor. Segona part de la simfonia del Mont-Sagrat de Josep Maria Pagès
28 d'octubre de 1926
S'estrena l'Scherzo en Re Major del Pare Antoni Massana
25 d'abril de 1929
Sota la direcció de Joan Lamote de Grignon la OPC estrena Un prat, ballet de Ricard Lamote de Grignon
29 d'octubre de 1931
S'estrena Dues danses mallorquines de Baltasar Samper, dirigides pel mateix compositor
27 de juny de 1934
S'estrena Sirenes i mariners. Impressió simfònica d''Enric Morera
5 d'abril de 1933
S'estrena Alfeu i Aretusa de Josep Barberà
15 d'octubre de 1933
El director Hermann Scherchen dirigeix l'estrena mundial del Concert per a violí A la memoria d'un angel del compositor Alban Berg. Dins el marc del XIV Festival de la SIMC.
L'amic més intim del compositor, Anton Webern, havia d'haver estat el director, però aquest es trobava massa afectat per la mort de Berg per a realitzar assajos deixant a Hermann Scherchen que s'encarregués de l'estrena.
19 d'abril de 1936