COVID-19. Protocol de seguretat i mesures preventives. MÉS INFO

Utilitzem cookies per poder estudiar i millorar l'experiència d'usuari dels visitants de la web. Si continues navegant pel web entendrem que acceptes la nostra política de cookies.

Tresors del Palau

Per la nostra música

Un moment cabdal de la història de la música catalana cal cercar-lo en el fons de manuscrits autògrafs de Pep Ventura, ric en partitures de sardanes. Gràcies a les campanyes per recollir testimonis vius de la música popular catalana, es publiquen cançoners o es fan edicions musicals destinades als més joves.

Joan Llongueras i l’Institut de Rítmica i Plàstica

L’Orfeó Català donà suport a diverses iniciatives adreçades a la formació musical dels infants i del professorat de música, com les de l’Institut Català de Rítmica i Plàstica, fundat per Joan Llongueras (1880-1953) que, de 1912 a 1949, celebrà al Palau de la Música Catalana les “Festes de la Rítmica i Cançons i Jocs d’Infants”. Llongueras estudià amb Enric Granados, D. Mas i Serracant i Lluís Millet i introduí a Catalunya la metodologia pedagògica del suís émile Jaques-Dalcroze, en l’Institut del qual, a Ginebra, es diplomà. Personalitat fondament idealista, identificat amb el credo estètic de l’Orfeó, fundà l’Escola Coral de Terrassa i fou director de l’Escola Municipal de Música d’aquesta ciutat. La seva vocació pedagògica el portà a fundar l’Escola Vallparadís, amb Alexandre Galí, Artur Martorell i Enric Gibert. Fou director musical de les escoles de l’Ajuntament de Barcelona i professor de Música i Rítmica de l’Institut Escola de la Generalitat de Catalunya. Exercí la crítica musical a La Veu de Catalunya i la Revista Musical Catalana i fou president de la Lliga Sardanista de Catalunya. Els seus interessos musicals i cívics depassaren el terreny musical: va ser promotor d’importants empreses culturals, assagista i poeta de filiació postmaragalliana, que l’any 1934 fou nomenat mestre en Gai Saber en els Jocs Florals de Barcelona. Com a compositor, ha deixat nombroses col·leccions de cançons per a l’Institut Català de Rítmica i Plàstica, música instrumental i coral (Goigs a la Verge de Núria, sobre un poema de Joan Maragall i harmonitzacions de cançons populars).

Actualment, el Palau continua propiciant activament l’educació musical infantil, mitjançant l’Escola Coral de l’Orfeó Català i el cicle de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música “Les Escoles al Palau”.

Juan Llongueres y su Instituto de rítmica y plástica. Palau de la Música de Barcelona, 2 juny 1946. Cartell (32 x 45 cm)