Qui era Joan Pujol Mateu? El CEDOC ingressa el llegat documental més personal d’aquest compositor i violinista

14 d'octubre de 2019
Donacions

Qui era Joan Pujol Mateu? El CEDOC incorpora el llegat documental més personal d’aquest compositor i violinista

El Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC) ha incorporat recentment el llegat documental més personal del violinista, compositor i pedagog Joan Pujol Mateu. Nascut a Barcelona el 18 d’abril de 1862, es va formar al Conservatori Superior de Música del Liceu entre els anys 1889 i 1894. Va ser reconegut i premiat durant els seus estudis amb diplomes d’honor i amb les medalles al mèrit de bronze i plata i amb la gran medalla de plata. Amb 19 anys va ingressar com a primer violí de fila a l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu. La nit del famós atemptat amb bomba del 1893 ell hi era tocant Guillem Tell.

A més del Liceu, la seva carrera professional va estar lligada a quatre agrupacions musicals. El 1907 va ser nomenant violí primer de l’Orquestra Filharmònica Barcelonesa, fundada per José Lasalle. Seguidament va entrar com a soci fundador de l’Orquestra Simfònica de Barcelona (1910-1925), endegada per Joan Lamote de Grignon, de la qual va arribar a ser vicepresident i promotor dels Concerts Simfònics Populars, a preus reduïts, des del 1917. A partir del 1918 Joan Pujol va tenir la seva pròpia orquestra, anomenada Orquestra Ibèrica de Barcelona, que dirigia conjuntament amb Joaquim Ribó. A més d’interpretar sardanes pròpies, la formació també en tocava d’altres autors, com ara de Josep Serra o Pep Ventura. Finalment, Pau Casals el va contractar el 1922 com a violí segon perquè toqués a l’Orquestra Pau Casals que estava posant en marxa. Va tocar-hi fins a la seva dissolució el 1937.

La seva dedicació a la música es completava amb les tasques de professor de solfeig, harmonia, instrumentació, piano i violí. Entre els seus deixebles més destacats figuraren, possiblement, Enric Granados i Narcisa Freixas.

La donació d’aquest petit però valuós fons documental, proposada pel net Fèlix Pujol i la besneta del músic barceloní Laia Pujol, respon a l’interès de completar –i, per tant, evitar-ne la fragmentació– el Fons Joan Pujol Mateu que es conserva al CEDOC des de l’any 1953. Aquesta part que es va donar al CEDOC fa 66 anys, consta de 299 obres de diferents gèneres, en què destaquen la música instrumental, tant per a orquestra com música de cambra (quartets de corda), obres per a violí i piano o per a violoncel i piano, i també sardanes.

L’ingrés d’aquest llegat documental més personal de Joan Pujol Mateu és una gran notícia que de ben segur ajudarà a completar la biografia i trajectòria professional d’aquest compositor, encara molt desconegut. El contingut de la donació està format per documentació històrica diversa, retalls de premsa, diplomes, medalles, així com també documentació personal del compositor (testament, fe de baptisme, cèdula personal, documents d’exempció del servei militar, fotografies familiars i professionals, factures de batejos i enterraments, etc.).

Un dels compromisos del CEDOC amb els fons documentals que conserva i custodia és facilitar-hi l’accés i posar-los a l’abast de tothom amb la finalitat d’ajudar a la recerca i la investigació del patrimoni musical català. En l’aplicació d’aquest compromís, una de les tasques i dels objectius del Centre és digitalitzar i posar a disposició en línia els seus fons documentals. En aquest sentit, el Fons Joan Pujol Mateu ingressat el 1953 i que consta de 299 obres i 3 tractats d’harmonia i contrapunt, ha estat digitalitzat i posat en línia a la Memòria Digital de Catalunya (MDC) 

Aquesta és la primera fase de la digitalització del fons, tot esperant de digitalitzar en un futur el llegat documental més personal del compositor, aportat en donació pels seus descendents el mes de setembre del 2019.