Llicència CC
18 de gener de 2023
Notícies

Donem accés a la Guia Musical que es va publicar entre als anys 1952 i 1982. 

Des d'avui, ja teniu accessible al nostre catàleg en línia la digitalització de la Guía Musical, una publicació que es va allargar entre els anys l'any 1952 i 1984. En ella hi podeu trobar  tota la informació sobre  l’activitat del Palau de la Música Catalana i l’Orfeó Català entre d’altres activitats musicals que hi havia en aquell context, com estrenes musicals, l’actuació de grans artistes musicals entre d’altra actualitat.
Aquesta setmana obrim els números que es publicaren entre els anys 1952 i 1963, i cada divendres donarem accés als 25 nou números que es publicaven cada temporada.

Destaquem tot seguit alguns exemples de les notícies que podem trobar durant aquells primers deu anys de publicació.

Durant la temporada 1954-1955, hi hagué el concert del 7 de novembre de 1954. que fou la 1a audició a Espanya del Concert en Fa major de Mozart per a tres pianos i orquestra. Intervingueren la Orquestra Filarmònica de Barcelona sota el mestratge del Mestre José Mª Roma amb les pianistes Josefina Alsina, Teresa Ballester i Montserrat Segarra.  Aquest concert, conjuntament amb el Concert en Do major de J. S. Bach que es programà aquella temporada, van generar molta expectació.

Durant la temporada 1957-1958 i 1958-1959 també es va fer ressò del 50è aniversari del Palau, que per la seva commemoració, es van realitzar diversos concerts de gran rellevància, entre ells: Passió segons sant Mateu de J. S. Bach, el Giravolt de Maig de E. Toldrà i l’estrena de l’Stabat Mater de F. Poulenc. També van dur a terme el Concurs musical de l’Orfeó Català que va acabar guanyant el compositor Xavier Montsalvatge amb la seva obra Cant espiritual.

Pel que fa a la temporada 1960-1961, l'Orfeó Català va obtenir el Premi Nacional del Disc en homenatge al mestre Antoni Nicolau, disc editat per la marca Columbia. Les obres del mestre Antoni Nicolau sempre van anar lligades a l’Orfeó Català i contenia obres tant cabdals del mestre com: Cançó de la Moreneta, La mort de l’escolà, La cançó de la rosa o Cançó del Pelegrí amb la participació de solistes de renom com Caietà Renom o J. López Esparbé.

Altres notícies rellevants les trobem durant la temporada 1961-1962, en que l'Orfeó Català tornà a interpretar la Missa Solemnis de Beethoven el 10 de març de 1962 per tal de commemorar aquella primera audició de la Missa que s’havia fet l’any 1927. El concert va tenir tanta expectació que es van haver de programar dos concerts més amb un èxit rotund.

I finalment, durant la temporada 1962-1963, hi hagué entre d'altres notícies,  l’operació de captació de socis per a l'Orfeó Català, que va aconseguir amb èxit arribar als 4000 associats. O bé, el viatge que l’Orfeó Català va fer a França i Itàlia essent rebut en audiència privada pel Papa Joan XXIII, una audiència on va intervenir la soprano Victòria dels Àngels cantant El cant dels ocells davant el sant Pare.

Hi trobem també l'organització des del Palau dels actes d’homenatge als damnificats pels aiguats del Vallès ocorregut el setembre del 1962.

Aquests són algun dels exemples de la diversitat de notícies que hi podeu trobar, les quals complementen i completen la informació dels nostres fons musicals com els programes de concerts o el fons històric de l'Orfeó Català.

 

 

Llicència CC