Preludi mediterrani de Juli Garreta
Amb motiu del 150è aniversari del naixement de Juli Garreta l’any 2025, el Palau ha programat obra seva en diferents concerts de la temporada 2024-25. La primera és Preludi Mediterrani, conservada a l’arxiu del CEDOC i que exposem aquest mes, una peça que es podrà escoltar en el concert del proper 22 de setembre. Va ser estrenada el 15 de novembre de 1918 al Palau de la Música Catalana per l’Orquestra de l’Associació d’Amics de la Música i dirigida per Francesc Pujol.
Juli Garreta és considerat un dels compositors de sardanes més reconeguts a casa nostra: va donar a la sardana uns valors musicals al mateix nivell que les obres simfòniques gràcies a una categoria creativa excepcional, molt difícil de comparar amb cap altre autor sardanista.
La seva àmplia producció comprèn una vintena de peces de música simfònica i de cambra, una trentena de cançons per a veu i piano i una vuitantena de composicions de música per a cobla, amb un gran nombre de sardanes extraordinàries.
Per les anotacions que porta la partitura s’observa que va ser presentada a un concurs, amb el lema “Mediterráneo”, nom que després va servir per posar títol a la peça. A la part inferior de la partitura es pot veure un comentari a llapis escrit per Marià Vinyas que diu: “Aquesta reducció fou presentada, junt amb la partitura, a un concurs celebrat a Madrid, per això totes les indicacions són en castellà”.
Aquest Preludi formaria part de la seva obra per a orquestra, juntament amb altres obres tan reconegudes com Impressions simfòniques o Les illes Medes. Unes obres que ajudaren a crear una síntesi abstracta i simbòlica del paisatge mediterrani de la Costa Brava, estretament vinculat amb el compositor.
Al Palau també s’estrenà el Concert en Sol menor per a violí i orquestra, ofert per Francesc Costa i l’Orquestra Pau Casals el 23 d’octubre de 1925. I dedicat a la memòria d’ell s’organitzà un concert monogràfic amb l’Orquestra Pau Casals el 25 de maig de 1926, també se’n va estrenar la Sonata en Fa per a violoncel i piano el 3 de maig de 1923, obra dedicada a Pau Casals i estrenada per aquest i Blai Net en un concert de l’Associació Música da Camerade Barcelona.I cal esmentar, així mateix, l’obra Pastoral, estrenada el 2 de novembre de 1911 oferta per l’Orquestra Pau Casals.
Tota la força i la frescor de les seves sardanes apareix igualment en aquestes obres simfòniques.
Lluís Millet va escriure a la revista «Costa Brava» el 1934: “Costa Brava, Sant Feliu; aquets mots no em porten altre pensament ni record més fort que el d’aquella naturalesa musical, que la d’aquell músic enyorat que es diu Juli Garreta”, i en definia la música: “Música grassa, viva, resplendent, lliure i assenyada, com governada per la bellesa, per l’harmonia amorosa que sublima les atraccions i repulsions dels sons”.
Un any després de la seva mort, l’Orquestra Pau Casals li va retre un altre homenatge en un concert al Palau de la Música, en el qual s’interpretaren Les illes Medes, Suite en Sol i dues sardanes orquestrades. Pau Casals va dir després de la seva mort: “He perdut un amic, un cor noble. Catalunya ha perdut un geni”.