El CEDOC dedica una exposició als 110 anys de la construcció del Palau de la Música Catalana

8 de març de 2018
Exposicions

Aquest 6 de març, el Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC) ha inaugurat una nova exposició al Foyer del Palau dedicada als 110 anys de la construcció del Palau de la Música Catalana. La mostra està formada per documents històrics, molts dels quals inèdits, com ara factures, contractes, correspondència, premsa i fotografies, que mostren la rellevància de l’Orfeó Català i els seus socis com a impulsors del projecte. També s’hi fa un repàs de les principals obres de restauració, ampliació i remodelació que s’hi han realitzat des dels anys quaranta fins a l’actualitat, i que han transformat de manera significativa la part exterior del Palau.

Per a aquesta exposició, que es podrà visitar de manera gratuïta fins al 15 de maig, el CEDOC ha rebut el suport i la col·laboració de la doctora en història de l’art Mireia Freixa, de la Universitat de Barcelona, i d’altres especialistes vinculats a aquesta mateixa universitat.

Principals intervencions de remodelació, ampliació i restauració de Palau de la Música Catalana:

-1905-1908: Construcció del Palau de la Música Catalana

1946. L’arquitecte Joaquim de Moragas dirigeix les primeres obres de reforma al Palau, amb la instal·lació de la calefacció, reparació de vitralls i substitució de butaques.

-  1957. L’arquitecte Jordi Bonet inicia el primer projecte d’obres relacionat amb el condicionament climàtic, aïllament acústic, il·luminació i remodelació a diversos espais.

1960. Nova climatització.

1965-1970. Aplicació d’una capa de pintura sobre les muses  de l’escenari.

1971. Amb motiu de la declaració del Palau com a patrimoni artístic d’interès nacional, els arquitectes Jordi Vilardaga i Joan Bassegoda realitzen el projecte de restauració de la Sala de Concerts, els serveis privats, així com també de les façanes i els terrats.

1973. Primera restauració de l’orgue del constructor alemany Walcker inaugurat el 1908.

1982-1989. Projecte l’Illa del Palau: remodelació completa de tot l’edifici per condicionar l’edifici a les exigències d’una sala de concerts moderna, incloent-hi la restauració de les façanes. En una segona fase es realitzarà l’ampliació de  l’edifici annex al Palau amb oficines, camerinos i nou arxiu i biblioteca.

1998-2003. Restauració de l’orgue a càrrec del constructor Gerhard Grenzing.

2000-2004. Enderrocament de l’església de Sant Francesc de Paula, situada al costat del Palau i construcció del Petit Palau que inclou aules per a l’Escola Coral i el restaurant Mirador del Palau.

2006-2007. Restauració de les façanes del Palau.

2006-2008. Restauració de la Sala de Concerts.

2013Adequació de l’edifici a les prescripcions de seguretat i evacuació en cas d’emergència.

2015. Restauració de la fusteria i vitralls de les façanes dels carrers d’Amadeu Vives i Sant Pere Més Alt.